nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Tips till mera inspiration

Tips till mera inspiration

Här nedan finns lite tips på metodböcker, skönlitteratur och film som du kan inspireras och få mera kunskap av.

Bryt! Ett metodmaterial ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet. Red. Carl Åkerlund. 2011. Boken är ett normkritiskt metod material, den undersöker hur normer påverkar våra värderingar och vår vardag istället för att bara fokusera på och berätta om människor som bryter mot normerna. Normer är alla föreställningar, idéer och oskrivna regler som formar oss människor. Vi anpassar oss till de flesta normer utan att tänka på det. Att hälsa med höger hand är en sådan norm, en oskriven regel som vi rättar oss efter utan att reflektera. Så länge ingen bryter mot normerna brukar de vara osynliga, inget man vanligtvis tänker på.

Det är bara lite AIDS. Sara Granér. 2008. Uppkäftiga serier som på ett träffsäkert sätt synliggör absurda normer och föreställningar som oftast tas frö givet i samhället och vardagen. Granér dra dessa till sin spets i serierna.

Einsteines fru. Liv Strömqvist. 2008.  En samhällskritisk serie som bland annat tar upp våra mest folkkära nationalskalders hatbrott.

Hur vi möter mångfalden på arbetsplatsen? Katarina Mlekov och Gill Widell. 2011. Boken är tänkt att fungera som en samtalspartner för människor i arbetslivet som har stött på frågan om mångfald och som behöver reflektera för att komma vidare i sitt arbete.

Kalla det vad fan du vill. Marjaneh Bakhtiari. 2005. Familjen Irandoust står i bokens centrum. De har lämnat Iran för Sverige och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt, men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de. Marjaneh Bakhtiari skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Ingen går säker i den ena absurda eller rörande scenen efter den andra riktas strålkastarljuset mot både ”gammalsvenskar” och ”nysvenskar”. För vem gör rätt och vem gör fel?

Klass-  är du fin nog? Annelie Jordahl. 2004. Anneli Jordahl har förstört åtskilliga middagsbjudningar genom åren med sin renläriga syn på klass. I den här boken försöker hon på ett mer metodiskt sätt reda upp begreppet, i samtal med några personer som var och en löst problematiken på sitt sätt.

Likabehandling i arbetslivet: en handbok för chefer: så följer du den nya diskrimineringslagen. Moa Hjertson, Kajsa Svaleryd. 2010. Den här boken vänder sig till dig som är chef, fackligt ombud eller på annat sätt arbetar med personalfrågor. Förhoppningen är att den ska stödja och inspirera dig och dina kollegor i arbetet med likabehandling och jämställdhet. Att den ska hjälpa er att gå från ord till handling, vare sig ni befinner er i ett inledningsskede eller vill förstärka ett redan pågående arbete.

Normkritisk pedagogik- makt lärande och strategier för förändring. Janne Bromseth och Frida Darj. 2010. En antologi som undersöker vad normkritisk perspektiv kan innebära och hur de kan användas i olika verksamheter.

Tusen gånger starkare. Regissör är Peter Schildt, filmen kom 2010 och baserad på Christina Herrström bok med samma namn från 2006. Signe är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, det är killarna som dominerar. En berättelse om hur maktförhållanden tar sig i uttryck i synnerhet könsmaktsordningen. Scenen är ett klassrum på högstadiet men det ledsamma är att med lite eftertanke inser vi att vi även i vuxen ålder fortfarande tvingas förhålla oss till samma strukturer.